Delta i en muslimsk begravelse

Under seremonien

Muslimer generelt har hvite klær. Muslimer tror på at hvit farge er forbundet med ydmykhet og helhet. Her vil du finne noen råd og veiledninger når du skal delta i en muslimsk begravelse.

Menn antrekk

Muslimske menn følger generelt en enkel og respektfull kleskode under en muslimsk begravelsesseremoni. Kleskoden kan variere avhengig av kulturelle tradisjoner, geografisk sted og personlige preferanser. Her er noen vanlige retningslinjer for hvordan muslimske menn kan kle seg under en begravelse:

 1. Enkel og beskjeden klesdrakt: Menn bør kle seg i enkel og beskjeden klesdrakt som viser respekt for anledningen. Dette kan inkludere en tradisjonell islamsk kjortel, en enkel dress eller en tradisjonell drakt som er vanlig i regionen.
 2. Unngå prangende klær: Det er vanlig å unngå bruk av prangende klær, sterke farger og overdreven tilbehør. Målet er å vise ydmykhet og respekt for den avdøde.
 3. Lange bukser: Buksene bør være lange og dekke anklene. Dette er i tråd med islamske prinsipper om beskjedenhet.
 4. Nøytrale farger: Som med kvinner, er det vanlig for menn å velge nøytrale farger som svart, hvitt eller grått for å vise sorg og respekt.
 5. Hodeplagg: Noen muslimske menn velger å ha på seg et hodeplagg som en tradisjonell taqiyah (liten lue) eller en tradisjonell hodeplagg som er vanlig i deres kultur.
 6. Minimal bruk av parfyme: Det er vanlig å begrense bruk av parfyme eller duftende produkter, slik at det ikke distraherer eller forstyrrer under seremonien.
 7. Kort hår: Hvis en mann har hår, er det vanlig å ha en kort og ryddig frisyre.

Det er viktig å merke seg at det kan være variasjoner i hvordan muslimske menn kler seg ved en begravelse basert på kulturelle normer og personlige valg. Hvis du er usikker på hva som er passende, kan det være lurt å spørre familien eller de nærmeste pårørende til den avdøde for veiledning eller følge lokale skikker og tradisjoner.

Kvinners antrekk

Kleskoden for muslimske kvinner når de skal delta i en muslimsk begravelse kan variere avhengig av kulturelle tradisjoner, geografisk sted og personlige valg. Generelt sett følger mange muslimske kvinner en enkel og respektfull kleskode under begravelsesseremonier, i tråd med islamske prinsipper for anstendighet og ydmykhet. Her er noen vanlige retningslinjer:

 1. Hijab: De fleste muslimske kvinner vil sannsynligvis bære en hijab, som er et hodeplagg som dekker håret og halsen. Dette er en symbolsk handling som viser respekt for seremonien og for islams prinsipper om anstendighet.
 2. Løstsittende klær: Klærne bør være løstsittende, dekke kroppen godt og unngå å fremheve kroppsfasongen. Dette er i tråd med islamske påbud om beskjedenhet.
 3. Nøytrale farger: Mange velger å kle seg i nøytrale farger som svart, hvitt eller grått, som er vanlige farger for sorg og respekt.
 4. Unngå smykker og overdådige tilbehør: I en begravelsessammenheng er det vanlig å unngå overdådige smykker og tilbehør, da dette kan virke upassende eller respektløst.
 5. Lengre lengde på kjoler og skjørt: Kjoler og skjørt bør være av en lengde som dekker ankelen, i samsvar med prinsippene om anstendighet.
 6. Minimal sminke: For å opprettholde en enkel og naturlig utseende, velger mange muslimske kvinner å bruke minimal sminke eller ingen sminke i det hele tatt.

Det er viktig å huske at det ikke finnes en enkelt “riktig” måte å kle seg på under en begravelse, da personlige valg og kulturelle variasjoner spiller en rolle. Hvis du er i tvil om hva som er passende, kan det være lurt å spørre familien eller de nærmeste pårørende til den avdøde for veiledning eller respektere lokale skikker og tradisjoner.

Kleskode for ikke muslimske deltakere

Kleskoden for ikke-muslimer når de skal delta i en muslimsk begravelse kan variere avhengig av den kulturelle konteksten og personlige preferanser. Det er ingen faste regler for hvordan ikke-muslimer skal kle seg ved en begravelse, men her er noen generelle retningslinjer som ofte følges:

 1. Respektfull klesdrakt: Uansett personlig religiøs tilhørighet eller kulturell bakgrunn, er det viktig å kle seg på en respektfull måte. Dette innebærer vanligvis å unngå klær som er overdrevent fargerike, provoserende eller distraherende.
 2. Mørke farger: Mange ikke-muslimer velger å kle seg i mørke farger som svart, grått, navyblått eller mørke brune toner. Dette anses som passende for anledningen og symboliserer sorg og respekt.
 3. Konservativ klesdrakt: Klærne bør være konservative og ikke avslørende. Dette betyr vanligvis å unngå klær som er altfor tettsittende, kortklipte eller viser mye hud.
 4. Unngå sterke mønstre og farger: Det er best å unngå klær med sterke mønstre, iøynefallende grafikk eller skrikende farger, da dette kan distrahere fra den alvorlige og høytidelige stemningen ved en begravelse.
 5. Vurder kulturelle og religiøse forventninger: Hvis du deltar i en begravelsesseremoni som er en del av en annen kultur eller religion, kan det være lurt å undersøke om det er spesifikke kleskoder eller retningslinjer som forventes å følges.
 6. Respekter lokale skikker: Hvis du er usikker på hva som er passende, kan det være lurt å følge lokale skikker og spørre familien eller arrangørene for veiledning.

Det er viktig å merke seg at ulike kulturer og religioner kan ha forskjellige syn på kleskoden under begravelsesseremonier. Det beste er å vise respekt og omtanke for den avdøde og deres familie ved å kle seg på en måte som er hensiktsmessig for anledningen.

Her finner du kleskoden for i begravelse for ikke-muslimer.