Begravelsesbyrå for muslimer

Ukategorisert

Artikkelen ble publisert på NRK.no og er skrevet av Anniken Mihle / Ruth Lothe

Livet etter døden

Daglig leder Ghulam Abbas og hans venn og kollega Afzal Mohammad startet byrået i februar i fjor. Da hadde ingen av dem jobbet i bransjen før.

Ghulam Abbas, byråleder Al-Khidmat begravelsesbyrå, foto: NRK
Ghulam Abbas, byråleder Al-Khidmat begravelsesbyrå, foto: NRK

– Min religion er absolutt den viktigste årsaken til at jeg valgte dette yrket, sier Abbas.

-Islam sier at man har et liv etter døden. For å få det livet best mulig valgte jeg dette yrket, for da husker jeg hele tiden hva jeg skal gå til.

Nøyaktige ritualer

En muslimsk begravelse består av en lang rekke ritualer, som skal gjennomføres etter meget bestemte regler.

– Vi har ikke noen margin for å gjøre den minste feil, for man dør bare en gang i livet, sier Abbas.

– Først og fremst er det viktig at begravelsen finner sted så fort det lar seg gjøre, i Koranen står det at “graven venter på den døde”.

Kisten skal i jorda så fort som mulig. Foto: NRK
Kisten skal i jorda så fort som mulig. Foto: NRK

For Abbas betyr det at jobben hans i forbindelse med et dødsfall som regel er over på et par dager, noen ganger bare noen timer, hvis den døde skal sendes til utlandet og begraves der.

Rituell vask

Vaskeseremonien står sentralt. Den skal helst utføres av de pårørende. Den døde vaskes kroppsdel etter kroppsdel i en helt bestemt rekkefølge. Så skal hele kroppen vaskes tre ganger slik at hvert eneste hårstrå blir vått. Liket blir svøpt i hvite kleder som ikke skal ha noen søm. En mann svøpes i tre kleder, kvinnen i fem.

Den døde bringes så til moskeen, hvor det bes om tilgivelse.

Kvinnene står litt unna under begravelseseremonien. Foto: NRK
Kvinnene står litt unna under begravelseseremonien. Foto: NRK

I Oslo er det en muslimske gravlund på Klemetsrud. Hit kommer begravelsesfølget rett fra moskeen. Etter muslimsk skikk skal ikke den døde kremeres, men legges i jorden, med ansiktet vendt mot Mekka.

Kvinner skal ikke være tilstede under selve begravelsen, forklaringen er at de kan være menstruerende, og da blir de sett på som urene. Derfor står kvinnene et godt stykke unna. Også her er det bønn. Med en gang kisten er senket blir graven fylt med jord.

Menn rundt graven under begravelsesritualet. Foto: NRK
Menn rundt graven under begravelsesritualet. Foto: NRK

Å delta i en begravelse er en kollektiv plikt for en muslim. Hvis han er med på hele seremonien får han tilskrevet gode gjerninger tilsvarende et fjell