Hvordan være en god gjest i en begravelse?
Å delta i en begravelse kan være en vanskelig og uvant opplevelse, spesielt hvis det er første gang eller det er lenge siden sist. Mange lurer derfor på hvordan en kan være en god gjest i begravelse. Vi har her samlet noen råd til deg som skal delta i en begravelse og er usikker på hvordan du skal te deg.
Les dødsannonsen
Dødsannonsen gir ofte verdifull informasjon om begravelsen. Den inneholde gjerne detaljer om tid, sted og eventuelle ønsker fra de etterlatte. Noen ganger kan det også være spesifikke ønsker om donasjoner til veldedighet i stedet for blomster, eller at de etterlatte ikke ønsker blomster i det hele tatt.
Gjennom å på forhånd lese dødsannonsen, kan du også finne ut om det vil være et minnesamvær etter begravelsesseremonien, og om det er åpent for alle.
Velg et passende antrekk
I vestlige samfunn bruker vi tradisjonelt svart som et symbol på sorg fordi det anses som nøytralt. Men om du ikke har en svart dress eller annet passen klær, betyr det ikke at du må kjøpe en ny til begravelsen. Andre farger er også akseptable så lenge de ikke er for skarpe eller distraherende. Blant shia muslimer er det meget vanlig å bruke svarte klær, mens sunni muslimer ikke er så opptatt av svarte klær under begravelses seremonien janazah.
Farger som mørkegrå, mørkeblå og mørkegrønn kan være passende. Hvis du ikke har svarte klær, kan du alltids velge klær med en dempet nyanse som er godt egnet for formelle anledninger. Unngå derimot klær med prangende mønstre eller trykk.
Det hender også at de etterlatte ber gjestene om å kle seg på en bestemt måte, gjerne etter avdødes egne ønsker. I andre tilfeller er det fritt hvordan man kler seg. Det viktigste å tenke på er at antrekket skal uttrykke respekt for den avdøde og de etterlatte.
Les mer om antrekk i begravelse her.
Kom i god tid
Det er anbefalt å ankomme moskeen, seremonirommet eller direkte på gravplassen omtrent 20 minutter før begravelsen starter. Dette vil sikre at du får tid til å hilse på dem du kjenner og finne deg en plass å sitte. Ved å komme i god tid viser du også respekt for deres behov for et øyeblikk med ro før seremonien starter.
Skulle du ankomme enda tidligere enn dette, kan det være en god anledning til å dele kondolanser før begravelsen starter. Vær bare oppmerksom på hvor mye tid du bruker med de nærmeste etterlatte, da de har mange de skal hilse på.
Å møte opp god tid i forveien er også spesielt fint om man har med seg små barn som er i begravelse for første gang. Barn trenger ofte litt ekstra tid på å bli kjent med omgivelsene og vil kanskje ha mange spørsmål. Da er det gjerne enklest å gi svar i ro og mak uten for mange andre gjester til stede.
Dersom du skulle være uheldig og komme for sent til seremonien, bør du gå inn i seremonirommet så diskré som mulig og finne den første ledige plassen du ser.
Det er aldri feil å si «kondolerer»
Å uttrykke medfølelse kan være vanskelig, spesielt under så vanskelige omstendigheter. Men et enkelt «kondolerer» er aldri feil og kan si mye mer enn mange ord. En kondolanse er enkelt og greit et tegn på at du bryr deg og vil uttrykke din støtte.
Les mer om hvorfor vi kondolerer her.
Dersom du synes en kondolanse er for upersonlig, kan du bruke uttrykk som «jeg føler med deg», «du har min dypeste medfølelse» eller rett og slett bare uttrykke takknemlighet for å ha fått delta i en verdig begravelsesseremoni.
Kroppsspråk underbygger ordene vi bruker, så i mange tilfeller kan også et håndtrykk, smil eller en klem være passende, forutsatt at det føles riktig for både deg og dem.
Sitt der det føles naturlig
Selv om det ikke er faste regler for hvor du skal sitte i en begravelse, er det vanlig at de fremste radene er forbeholdt de nærmeste etterlatte, slik at de kan sitte samlet og nære kisten. Ser man bort fra dette, er det bare å sette seg der det er plass.
Hvis du er usikker, kan du se hvor andre gjester setter seg eller spørre gravferdskonsulenten.
Vær oppmerksom og respektfull
Begravelser er en tid å minnes, reflektere over og vise respekt for den avdøde. Når seremonien er i gang, skal telefoner skrus av og all oppmerksomhet skal rettes til den som forretter seremonien.
Noen kan bekymre seg over å vise for lite eller for mye sorg i begravelser, men husk at det ikke finnes en riktig eller feil måte å sørge på. I en begravelse er det rom for både smil, gråt, latter og stillhet. Det aller viktigste er å være til stede og vise respekt og oppmerksomhet, og uttrykke overfor de etterlatte at du bryr deg.