alkhidmat
MENY

Ved dødsleiet

Ved dødsleiet

Noen ganger kommer døden brått og uventet. Ofte må vi forholde oss til sykdom som det ikke finnes hjelp for. Eller rett og slett at livet tar slutt etter en lang alderdom. Ved dødsleiet vil de pårørende samle seg ved sykesengen for å vise sin medfølelse. Den som snart skal dø, trenger å kjenne trøst og omsorg. Og håpet om Allahs barmhjertighet i dette livet og det neste.

Tålmodighet og omtanke er viktig både for den døende og de pårørende, og ingen skal behøve å ligge alene i sin siste stund. Når familiemedlemmer og nære venner samler seg hos den som kanskje snart skal gå bort. Kan de minne om Allah og Hans profet ved å resitere shahada – trosbekjennelsen.

Ashhadu an-la ilaha illa llah, wa-ashhadu anna Mohammadan rasulu llah – jeg bevitner at det finnes ingen guddom utenom Allah, og jeg bevitner at Muhammad er Allahs sendebud.

Hvis den døende uttrykker ønske og er i stand til det, kan han eller hun få hjelp til å vende seg i bønneretningen (qibla; mot Mekka). Og da selv fremsi trosbekjennelsen. Det er sunna (det vil si normativ praksis) at den døende ligger på høyre side med ansiktet mot Mekka, og at man resiterer Koranens sure 36 Ya Sin. Det er viktig å oppmuntre den døende til å be Allah om tilgivelse og en smertefri død. Man skal ikke nøde ham eller henne til å resitere selv.

Etter at døden har inntruffet

Etter at døden har inntruffet, sier man: Inna li-llahi wa inna ilayhi rajiun – «vi tilhører Allah og til Ham skal vi vende tilbake» (al-Baqara, 2:156). Den dødes øyne lukkes forsiktig, og kjeven føres sammen. Hvis man ikke kan begynne vaskeseremonien umiddelbart, må man sørge for å fjerne ringer og andre smykker allerede nå. Den døde skal ligge på ryggen og hodet vendes slik at ansiktet «ser» mot høyre skulder i retning Mekka. Kroppen dekkes med et rent laken i påvente av det videre stellet.

Del gjerne

Flere artikler

Aktuelt / Blogg
Min konto
Bestill blomsterBesøk minnesider
Aktuelt / Blogg
Lier kommune - nytt muslimsk gravfelt
Al-Khidmat har nylig vært på befaring av Frogner gravplass med tanke på kvalitetssikring av himmelretningen på mulig gravfelt tilrettelagt for muslimsk gravleggingsskikk.
Les mer
Lier kommune - nytt muslimsk gravfelt
Al-Khidmat har nylig vært på befaring av Frogner gravplass med tanke på...
Les mer
Samarbeidspartnere
Les mer
Gravferdsstønad fra NAV
Gravferdsstønad fra NAVNAV kan yte behovsprøvd gravferdsstønad og i enkelte tilfeller refusjon...
Les mer
Spørsmål og svar
Spørsmål og svar Her vil vi samle spørsmål og svar. Siden vil...
Les mer
Papirer og skjemaer ved dødsfall
Papirer og skjemaer ved dødsfall Her har vi samlet noen av de...
Les mer
Døden kommer til alle
Døden kommer til alle Vi vet ikke så mye om hvordan livet...
Les mer
Ved dødsleiet
Ved dødsleiet Noen ganger kommer døden brått og uventet. Ofte må vi...
Les mer
Ghusl al-mayyit – vaskeseremonien
Ghusl al-mayyit – vaskeseremonien Våre døde har rett til å bli stelt...
Les mer
Takfin – omsvøping
Takfin – omsvøping Båren med den døde trilles inntil en tilhørende benk...
Les mer
Begravelsesbønnen - Salat al-janaza
Begravelsesbønnen - Salat al-janaza Profeten Muhammad, fred og velsignelse være med ham,...
Les mer
envelopeuserscartphonemap-markermagnifiercrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram