alkhidmat

Tiden etterpå

Å sørge over den døde er tillatt i islam. Sorgen over å ha mistet noen man elsker er naturlig, og derfor er det helt normalt at man gråter. Som muslimer må vi samtidig akseptere Allahs forsyn og at Hans makt og vilje ligger bak alt, også når ulykken rammer.

Profeten, fred og velsignelse være med ham, kom en gang forbi en kvinne som satt ved en grav og gråt. Han sa til henne: «Frykt Allah, og hold ut.» Hun svarte ham: «La meg være! Du har ikke gått gjennom det jeg har gått gjennom, og du kjenner ikke min ulykke». Da hun fikk vite at det var Profeten som hadde snakket til henne, gikk hun til hans dør, der hun ikke fant noen dørvokter. Så sa hun til ham: «Jeg kjente deg ikke igjen». Han svarte henne: «Det er bedre å møte motgang med utholdenhet».[8]

Når man mister noen man elsker, kan man føle både tvil og sinne, men det er ikke riktig å la disse følelsene få fritt utløp, verken i ord eller demonstrative uttrykk. Høylytt jamring og hyling, forbannelser, slag på brystet og kinnet, riving i håret eller klærne, knusing av ting eller kloring i ansiktet er forbudt. Blant noen er det tradisjon for å la skjegget vokse for å gi uttrykk for sorg. Enkelte kler seg i sort, eller bærer sort slips. Ingen av disse tingene er forankret i islamsk lære.

Det er en muslims plikt å kondolere og vise medlidenhet og omtanke for de etterlatte. Dette gjør livet lettere i sorgen for dem som har mistet noen, og samtidig bidrar det til å styrke det muslimske fellesskapet.

Kondolanser kan man gi til de pårørende både før, under og etter begravelsen. Det er også fullt akseptabelt å gjøre det senere, dersom man ikke hadde kjennskap til dødsfallet, eller man var bortreist.

Det er god skikk å trekke seg litt unna de pårørende etter at man har kondolert dem, slik at de kan få tid for seg selv. Det er også sunna (etablert skikk, sedvane, tradisjon) for muslimer at venner, bekjente og naboer av avdødes familie tilbereder mat til de etterlatte, slik at de ikke trenger å tenke på slike ting når de står midt i sin sorg.

De etterlatte har ansvar for å gjøre opp avdødes mulige gjeld. Så sant det finnes tilstrekkelig med penger i avdødes egen formue, plikter man å betale kreditorene. Finnes det ikke penger etter avdøde, så arver ikke de etterlate gjelden, men det er svært prisverdig hvis familie og venner gjør opp for den avdøde med egne midler. Profeten Muhammad, fred og velsignelse være med ham, oppmuntret sterkt til å gjøre opp gjeld etter den døde.


[8] Al-Bukhari og Muslim. Sitert etter Nawawi: De rettvises hager. Oslo: Bokklubben 2008.

Del gjerne

Flere artikler

Aktuelt / Blogg
Min konto
Bestill blomsterBesøk minnesider
Aktuelt / Blogg
Begravelse i Norge
Al-Khidmat Begravelsesbyrå jobber aktivt i samarbeid med Islamsk Råd Norge (IRN) for å få etablert muslimske gravfelter i kommuner der det er bosatt muslimer. Byrået har oversikt over alle kommuner som har et slikt tilbud. Fredningstiden er 20 år. Det betales ikke festeavgift for et enkelt gravsted i denne...
Les mer
Gravferdsstønad fra NAV
Gravferdsstønad fra NAVNAV kan yte behovsprøvd gravferdsstønad og i enkelte tilfeller refusjon...
Les mer
Spørsmål og svar
Her vil vi samle spørsmål og svar. Siden vil bli oppdatert løpende.
Les mer
Papirer og skjemaer ved dødsfall
Her har vi samlet noen av de viktigste skjemaer du trenger i...
Les mer
Døden kommer til alle
Vi vet ikke så mye om hvordan livet vårt skal bli, men...
Les mer
Ved dødsleiet
Noen ganger kommer døden brått og uventet, men ofte må vi forholde...
Les mer
Ghusl al-mayyit – vaskeseremonien
Våre døde har rett til å bli stelt for sin siste reise,...
Les mer
Takfin – omsvøping
Båren med den døde trilles inntil en tilhørende benk der svøpene er...
Les mer
Salat al-janaza – begravelsesbønnen
Profeten Muhammad, fred og velsignelse være med ham, understreket betydningen av å...
Les mer
Båren følges til graven
En gang et gravfølge kom forbi med båren til en jøde, reiste...
Les mer
envelopeuserscartphonemap-markermagnifiercrossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram