alkhidmat

Takfin – omsvøping

Båren med den døde trilles inntil en tilhørende benk der svøpene er anrettet i riktig orden, og løftes forsiktig over. Til svøping av døde brukes rene, hvite tøystykker uten sømmer eller falder. Stoffet skal være i god stand og det skal være helt og rent, men det behøver ikke å være nytt, og det skal ikke være påfallende dyrt og flott. Det er vanlig at svøpene er hvite. I tillegg brukes tøyremser til å knytte med.

På benken eller i kisten har man plassert en lang tøyremse på tvers, den skal brukes til å knytte om den ferdig svøpte kroppen. Oppå dette legges det største tøystykket, som bør være to og en halv til tre meter langt og i underkant av to meter bredt. Deretter følger et litt mindre stykke, og øverst ligger «skjorten» som kommer innerst mot kroppen og skal dekke, både for- og bakpart, fra skuldrene og ned til knærne. For kvinner bruker man ytterlige to tøystykker for håret og brystpartiet.

I «skjorten» er det skåret hull til hodet, og den tres forsiktig over når den døde løftes over på benken eller i kisten. Så anrettes de to ekstra stykkene som dekke for håret og brystpartiet hvis det er en kvinne som svøpes. De to store svøpene legges tett inntil kroppen fra høyre mot venstre, og man knytter fast rundt midten av kroppen med tøyremsen. To andre remser brukes til å knytte først hodeenden, og til slutt fotenden. Når den døde nå er ferdig vasket og svøpt, bør salat al-janaza – begravelsesbønnen og selve gravleggingen skje så snart som mulig.

Del gjerne

Flere artikler

Aktuelt / Blogg
Min konto
Bestill blomsterBesøk minnesider
Aktuelt / Blogg
Begravelse i Norge
Al-Khidmat Begravelsesbyrå jobber aktivt i samarbeid med Islamsk Råd Norge (IRN) for å få etablert muslimske gravfelter i kommuner der det er bosatt muslimer. Byrået har oversikt over alle kommuner som har et slikt tilbud. Fredningstiden er 20 år. Det betales ikke festeavgift for et enkelt gravsted i denne...
Les mer
Gravferdsstønad fra NAV
Gravferdsstønad fra NAVNAV kan yte behovsprøvd gravferdsstønad og i enkelte tilfeller refusjon...
Les mer
Spørsmål og svar
Her vil vi samle spørsmål og svar. Siden vil bli oppdatert løpende.
Les mer
Papirer og skjemaer ved dødsfall
Her har vi samlet noen av de viktigste skjemaer du trenger i...
Les mer
Døden kommer til alle
Vi vet ikke så mye om hvordan livet vårt skal bli, men...
Les mer
Ved dødsleiet
Noen ganger kommer døden brått og uventet, men ofte må vi forholde...
Les mer
Ghusl al-mayyit – vaskeseremonien
Våre døde har rett til å bli stelt for sin siste reise,...
Les mer
Takfin – omsvøping
Båren med den døde trilles inntil en tilhørende benk der svøpene er...
Les mer
Salat al-janaza – begravelsesbønnen
Profeten Muhammad, fred og velsignelse være med ham, understreket betydningen av å...
Les mer
Båren følges til graven
En gang et gravfølge kom forbi med båren til en jøde, reiste...
Les mer
envelopeuserscartphonemap-markermagnifiercrossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram