alkhidmat
MENY

Ghusl al-mayyit – vaskeseremonien

Ghusl al-mayyit – vaskeseremonien

Våre døde har rett til å bli stelt for sin siste reise, det gjelder gamle og unge, menn og kvinner, ja selv et spedbarn som bare har levd i noen minutter eller sekunder. Her snakker vi om vaskeseremonien.

Når noen dør, skal hele kroppen vaskes, den døde skal svøpes, og det skal holdes bønn. Dette ritualet er fard kifaya – en kollektiv plikt som påhviler det muslimske fellesskapet. Dette betyr at om noen vasker den døde, så er plikten utført, men om ingen av dem gjør det, så er alle skyldige i en forsømmelse.

I første rekke er det å vaske den døde en plikt for de nærmeste, det vil si familie og nære venner. Det er avdødes nærmeste som står ansvarlig for at vaskeseremonien utføres på rett måte. Dette betyr at en av de nærmeste har intensjon om å utføre vasken på rett måte, og bekrefter denne intensjonen ved å nevne avdødes navn. Det er naturlig at tre til fire personer utfører den rituelle vasken. Kun de som utfører vasken skal være til stede i rommet.

Det er anbefalt at de som har vært med på vaskeseremonien utfører ghusl etterpå, det vil si full kroppsvask.

Hovedregelen er at hvis den døde er mann, skal han vaskes kun av menn, og hvis den døde er kvinne, skal hun vaskes kun av kvinner. Når det gjelder barn som ennå ikke har nådd puberteten, er det tillatt for begge kjønn å utføre vaskeseremonien.

Begravelsesbyrået hjelper til

Hjelperne fra begravelsesbyrået assisterer i det praktiske, og derfor er det ikke nødvendig at deltagerne fra den dødes familie har detaljkunnskaper om hvordan vasken foregår. Vi skal likevel her gå gjennom ritualet: Den dødes kropp bør vaskes på et underlag hvor det kan brukes vann og såpe. Det finnes vaskerom for dette formålet på de større sykehusene. Man bruker kluter fordi man ikke skal berøre kroppens intime deler med bare hendene, og av hygieniske grunner bør man også bruke engangshansker.

Vaskeren uttrykker sin intensjon ved å nevne den avdødes navn og si: Bismillahi r-rahmani r-rahim (I Allahs, Den barmhjertige, Forbarmerens navn). Den døde legges på bordet eller benken. Mens noen av de som assisterer holder et klede over kroppen fra halsen til anklene, fjernes klærne. Smykker, eventuelle kateter og lignende skal heller ikke følge med videre. De private delene av kroppen (fra navlen til knærne) skal alltid være tildekket, og dette må påses under hele vaskeseremonien.

Stellet begynner med at man vasker bort alle urenheter med såpe, sjampo og håndvarmt vann. Den dødes hode og overkroppen løftes forsiktig slik at vaskevannet og utsondret væske fra kroppen kan renne bort. Deretter presses den dødes mage lett og forsiktig, slik at mulige rester av innhold i tarm og blære kommer ut. Hele kroppen skal vaskes med såpe og vann, og de private kroppsdelene vaskes til slutt.

Etter dette vasker man den døde som til wudu – rituell renselse, men uten innføring av vann i nesen og munnen.

Wudu gjøres i følgende rekkefølge:

Munnen renses med bomull eller gas tre ganger eller mer. Neseborene renses på samme måte.

Hendene vaskes tre ganger.

Ansiktet vaskes tre ganger.

Først høyre og så venstre underarm vaskes til og med albuene.

Vann strykes over håret, fra pannen og bakover.

Til slutt vaskes føttene til anklene, først den høyre og så den venstre.

Etter wudu utføres ghusl, der hele kroppen vaskes. Ghusl gjøres slik:

Håret og hodebunnen vaskes. Fletter må løsnes så håret kan vaskes ordentlig.

Høyre side av kroppen vaskes først, så venstre. Den døde vendes forsiktig underveis.

Vaskingen bør helst gjentas tre ganger. Hvis man vil vaske flere ganger enn dette, skal det utgjøre et odde antall ganger (fem, syv osv.) til sammen.

Under siste vask bør man tilsette kamfer eller annet godlukt til vannet. Det er vanlig å bruke både kamfer og sandeltre på den dødes kropp, både fordi det er desinfiserende og fordi det lukter godt.

Etter at kroppen er ferdig vasket, skal den klappes ordentlig tørr med rene håndklær. Man kan godt bruke hårføner på langt og tykt hår. Så dekkes den døde med et rent laken.

Vil du lese mer? Du kan se våre siste artikler her

Del gjerne

Flere artikler

Aktuelt / Blogg
Min konto
Bestill blomsterBesøk minnesider
Aktuelt / Blogg
Lier kommune - nytt muslimsk gravfelt
Al-Khidmat har nylig vært på befaring av Frogner gravplass med tanke på kvalitetssikring av himmelretningen på mulig gravfelt tilrettelagt for muslimsk gravleggingsskikk.
Les mer
Lier kommune - nytt muslimsk gravfelt
Al-Khidmat har nylig vært på befaring av Frogner gravplass med tanke på...
Les mer
Samarbeidspartnere
Les mer
Gravferdsstønad fra NAV
Gravferdsstønad fra NAVNAV kan yte behovsprøvd gravferdsstønad og i enkelte tilfeller refusjon...
Les mer
Spørsmål og svar
Spørsmål og svar Her vil vi samle spørsmål og svar. Siden vil...
Les mer
Papirer og skjemaer ved dødsfall
Papirer og skjemaer ved dødsfall Her har vi samlet noen av de...
Les mer
Døden kommer til alle
Døden kommer til alle Vi vet ikke så mye om hvordan livet...
Les mer
Ved dødsleiet
Ved dødsleiet Noen ganger kommer døden brått og uventet. Ofte må vi...
Les mer
Ghusl al-mayyit – vaskeseremonien
Ghusl al-mayyit – vaskeseremonien Våre døde har rett til å bli stelt...
Les mer
Takfin – omsvøping
Takfin – omsvøping Båren med den døde trilles inntil en tilhørende benk...
Les mer
Begravelsesbønnen - Salat al-janaza
Begravelsesbønnen - Salat al-janaza Profeten Muhammad, fred og velsignelse være med ham,...
Les mer
envelopeuserscartphonemap-markermagnifiercrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram