alkhidmat

Dafn – gravlegging

Prinsippet om at gravlegging skal foregå så raskt som mulig praktiseres i muslimske land, og det er vanlig at gravferden skjer samme dag som dødsfallet, eller dagen etter. I europeiske land må man være forberedt på at ting tar lengre tid. Men uansett vil en lokal gravferd i Norge normalt kunne gjennomføres vesentlig raskere enn om det er tale om transport av kisten med den døde til utlandet. Ifølge norsk lov skal alle døde begraves i kiste. Det er forbudt ifølge islamsk lov å kremere en muslim.

Det er satt av egne felter for muslimske graver på enkelte norske gravlunder. For eksempel kan det muslimske gravfeltet være skilt ut med en plantet hekk. Våre døde legges i retning Mekka, som i Norge betyr i sørøstlig retning. Den døde hviler på høyre side, med ansiktet vendt mot Mekka.

Kun menn kan delta i selve gravleggingen. Vanligvis er det er medlemmer av avdødes nærmeste familie som senker kisten ned i graven.

Fra en hadith vet vi at profeten Muhammad, fred og velsignelse være med ham, uttalte disse ordene da den døde ble senket ned i graven:

Bi-smillahi wa-bi-llahi ala millati rasul illah

«I Allahs navn, og med Allah, i samsvar med tradisjonen til Allahs sendebud»

Jordpåkastelsen starter fra hodesiden, og alle kan hjelpe til å fylle graven.

Ved jordpåkastelse første gang kan man resitere:

مِنْہَا خَلَقْنٰکُمْ

Min-ha khalaqnakum

«Av jord har Vi skapt dere»

Ved jordpåkastelse andre gang kan man resitere:

وَ فِیۡہَا نُعِیۡدُکُمْ

wa fi-ha nuidukum

«og til den skal Vi vende dere tilbake»

Ved jordpåkastelse tredje gang kan man resitere:

وَ مِنْہَا نُخْرِجُکُمْ تَارَۃً  اُخْرٰی

wa-min-ha nukhrijukum taratan ukhra

«og av den skal Vi la dere stå frem en gang til»

Deretter fylles graven med jord. Den døde har gått bort fra denne verden, men det er naturlig å bli stående en liten stund og tenke over at vi alle skal samme vei. Når Profeten, fred og velsignelse være med ham, gikk fra en begravelse, pleide han å stoppe opp ved graven og si: «Be om tilgivelse for deres bror, og om styrke, for nå blir han utspurt». [6]

Ved begravelser i muslimske land vil man gjerne plassere et lag av treplanker over den døde for at ikke jorden skal falle direkte på kroppen ved jordpåkastelse. Når den døde er lagt i kiste, er ikke dette nødvendig. Det norske regelverket tillater heller ikke at det blir plassert noe materiale i graven som ikke går i oppløsning i løpet av noen få år.

Det finnes ulike tradisjoner for å markere gravsteder, for eksempel med en liten forhøyning, en stein eller støtte. Uansett skal en muslimsk grav fremstå som ydmyk og enkel, og man skal unngå å forherlige den avdøde med prangende monumenter.

Profeten Muhammad, fred og velsignelse være med ham, har oppfordret oss til å besøke gravene til våre døde. En gang han gikk forbi noen gravsteder i Medina, vendte han seg mot dem og sa: «Fred være med dere, dere gravens beboere. Må Allah tilgi dere og oss. Dere har gått foran, og vi kommer etter». [7]

Når man er på et gravsted, må man ikke tråkke over gravene, sette seg på dem eller lene seg mot gravstøtten. Man bør ikke be tidebønn inne på gravområdet, og det er forbudt å be med graven som bønneretning.


[7] Al-Tirmidhi. Sitert etter samme sted.

[6] Abu Dawud. Sitert etter Nawawi: De rettvises hager. Oslo: Bokklubben 2008.

Del gjerne

Flere artikler

Aktuelt / Blogg
Min konto
Bestill blomsterBesøk minnesider
Aktuelt / Blogg
Begravelse i Norge
Al-Khidmat Begravelsesbyrå jobber aktivt i samarbeid med Islamsk Råd Norge (IRN) for å få etablert muslimske gravfelter i kommuner der det er bosatt muslimer. Byrået har oversikt over alle kommuner som har et slikt tilbud. Fredningstiden er 20 år. Det betales ikke festeavgift for et enkelt gravsted i denne...
Les mer
Gravferdsstønad fra NAV
Gravferdsstønad fra NAVNAV kan yte behovsprøvd gravferdsstønad og i enkelte tilfeller refusjon...
Les mer
Spørsmål og svar
Her vil vi samle spørsmål og svar. Siden vil bli oppdatert løpende.
Les mer
Papirer og skjemaer ved dødsfall
Her har vi samlet noen av de viktigste skjemaer du trenger i...
Les mer
Døden kommer til alle
Vi vet ikke så mye om hvordan livet vårt skal bli, men...
Les mer
Ved dødsleiet
Noen ganger kommer døden brått og uventet, men ofte må vi forholde...
Les mer
Ghusl al-mayyit – vaskeseremonien
Våre døde har rett til å bli stelt for sin siste reise,...
Les mer
Takfin – omsvøping
Båren med den døde trilles inntil en tilhørende benk der svøpene er...
Les mer
Salat al-janaza – begravelsesbønnen
Profeten Muhammad, fred og velsignelse være med ham, understreket betydningen av å...
Les mer
Båren følges til graven
En gang et gravfølge kom forbi med båren til en jøde, reiste...
Les mer
envelopeuserscartphonemap-markermagnifiercrossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram